1 Eylül 2009-A.O.S.B Dergisi
Biz de 3 grup temizlik kimyasalları var; Genel hijyen grubu, teknik kimyasal ve spesifik özel kimyasallar. Biz kimya sektörünün geleceği profesyonel kullanımda gizli diyoruz. Biz öncelikle sanayiciyi düşünüyor ve daha çok teknik kimyasallar üretiyoruz.
Türkiye’de 10 yılda bir sürekli kriz olur. Eğer siz işletme olarak ürettiğiniz ürünleri çok fazla müşteriye satmıyorsanız yani risklerinizi bölmemişseniz onlar krize girdiği ve sıkıntı yaşadığı zaman siz de onlarla birlik aynı sıkıntıyı yaşarsınız. Biz ağırlıklı sanayi kuruluşlarına mal satıyorsunuz ve birden fazla müşterimiz var. Riskler bölününce en büyük müşteriden alacağınız oran da küçülüyor. Onun da batması sizi krize sürüklemiyor.
Bugün için sadece yurtiçine satış yapıyoruz, ihracat için Azerbaycan ile görüşüyoruz. İthalat yapmıyoruz. Hammaddelerimizi ithalatçılardan alıyoruz. İthalatçılarımız bizim ihtiyaçlarımız olan ürünleri yurtdışından bize temin ediyorlar ve bize burada satıyorlar. Kurumsallaşma adına ihtiyacımız olan her türlü belgeyi aldık; ISO 9001, 14001, 18001 ve hijyen ürünlerinde Sağlık Bakanlığı izin belgemiz var. 3 yıldır İAOSB’deyiz. Burada kurumsal çalışmaktan başka şansınız yok.
İzmir’ de üretim pahalı
Biz aslında krizden çok korkmadık, risklerimizi böldüğümüz için çok da fazla etkilenmedik, aksine daha da profesyonelleştik. Bu krizden aldığımız tek ders o. Eleman sayısını azalttık ama cirolarımız yine aynı. Bizde kriz bitti artık. Çünkü sezon açıldı. Bizim en önemli sorunlarımız bulunduğumuz coğrafyayla ilgili. İstanbul’daki üretici ile rekabet etmekte zorlanıyoruz. İzmir’de sanayici olmak yüzde 20 pahalı.
Türkiye’deki Kimya sektörü fiziksel karışımla gelişen bir sektör. Teknolojisi Avrupa veya Amerika’ya göre çok gelişmemiş. Kimya mühendisi çalıştıran firma sayısı çok az, laboratuar malzemeleri çok pahalı, 50-60 milyara küçücük analiz cihazları alıyorsunuz. Bu konularda firmalar biraz rahatlatılmalı. TÜBİTAK’tan alabileceğimiz teşvikler var tabi ama bu teşvikleri almak çok zor. Sektör bu alanda rahatlatılamadığı sürece Ar-Ge çalışmaları yapılamıyor. Bu nedenle Türkiye’deki sanayiciler modelleyerek hızlı büyüyorlar ama alt yapıda kendi ürettikleri bir şey yok. Hükümet, kimya sektörüdeki kuruluşların gelişmesi için, Ar-Ge ve laboratuar konusunda destek vermeli, bizlerin bu desteklerden daha rahat yararlanmamızı sağlamalı.
Biz bu sene bankalara olan borçlarımızı bitirirsek o bizim için yatırım olacak. Ben İAOSB’ye ilk geldiğimde, Ortadoğu’daki ülkelerin yüzde 50′ sine mal satma hedefim vardı, bu hedefim hala devam ediyor. 2010’dan sonra 2011’de büyük bir yatırım yapmayı düşünüyoruz. Kullandığımız tüm makineleri değiştirip tamamen profesyonel kullanımı Türkiye’ de insanların kullanımına sunacağız. Aerosoller çok ucuz olacak.
Kimya sektöründen çok umutuyum. Türkiye’de kimya seltörü çok az gelişmiş. 100 tane firmadan 70 tanesi deterjan üretiyor. Kimya çok fazla bilgi içeriyor; çocuk gibi merakla asla vazgeçemeyeceğiniz bir oyun gibi sürekli yeniliklere açık. Kimya sektöründe de araştırmaya yöneik çok fazla alan var. Bizler sektörü geliştirme yönünde öncü olmayı hedefliyoruz. Kimya sektörüne birçok yeni eleman da yetiştirdik. Ben kimya sektörününü geleceğin sektörü olduğunu düşünüyorum.